SOLYMÁRI MŰTÁRGYAK TITKAI – A FORRÁSSZOBOR

2 hozzászólás

  1. Kedves Horváth úr !

    Kedves Dr. Tóth Piroska ! Sajnálom , hogy a ma is működő Helytörténeti Társaság vezetőit e tekintetben nem kereste meg. Hiszen magam voltam Édesapámmal akik a Forrásszobor darabjait a Nepomuki Szent János szobortól kb 3o méterre egy kőkerítésbe való beépítéstől mentettük meg 1973 körül. Dr Jablonkay István fiaként sok olyan dolog van még aminek cselekvő tanúja esetleg szervezője voltam. A helyszín a Mátyás kir. út Merényi udvarházzal szembeni oldal. Édesapámmal együtt szedtük össze ott a Schell kagyló darabjait és a nagy táltartó alapot is . Ő szerzett kőragasztót Németországból és rakta össze a megmaradt darabokat és állította ki a Gyűjtemény kerengőjében . 1996 körül vihettem el egy Bécsi levéltárba, hogy folytasson ott kutatást e témában. Rákos Péter jó 20-30 évvel később restaurálta és felkérést kapott tőlünk , hogy álmodja meg az új változatot a régi szellemében. A társaságunk javaslata 2021-re az egyház 200 éves jubileumra a Szobor újrafaragtatása és felállítása az új változatnak a régi helyére. Ami a Gyűjteményben van az ott maradna az új pedig a mostani kút helyére azaz az eredeti helyére kerülne. Így kerekebb . !!!
    Barátsággal: Jablonkay Sándor HT. segédtitkár

    1. Kedves Sándor! Azt hiszem, nincs olyan tárgyunk a múzeumban, aminek történetét, néprajzi, vagy művészettörténeti vonatkozásait egyetlen ember hiánytalanul el tudná mesélni. Sajnos arra nincs lehetőség, hogy minden egyes tárgyhoz egész interjúsorozatot készítsünk, de nagyon szívesen vesszük a hozzászólásokban a kiegészítéseket, további érdekes információkat! Üdvözlettel: Tóth Piroska

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .