KEDVES HALLGATÓINK! 2020. DECEMBER 12-TŐL MINDEN DÉLBEN A SOLYMÁRI RÓMAI KATOLIKUS KEGYTEMPLOM HARANGJA SZÓL A RÁDIÓ SOLYMÁRBAN.

Az ismertető szöveg, ami a harangszó után hallható, a következő:
Solymár Budapesttől 10 km-re északnyugatra található nagyközség. A település neve a sólyom madár névből származik. Egy 1226-ból való oklevél a királyi solymászok lakhelyeként említi. 1255-ben IV. Béla király Hidegkúttal együtt a margitszigeti apácáknak ajándékozta. Hajdani várát Lackfi István nádor építette. Mátyás király is gyakran megfordult itt vadászó vendégeivel együtt. Később a várat fiára, Corvin Jánosra hagyta. A hódoltság korában a falu elnéptelenedett. Új telepesei 1720-tól érkeztek különböző német vidékekről. A kegytemplomot az egykori földesúr, Majthényi Károly majd veje, Marczibányi István építtette 1782 és 1799 között. Főoltár képét a Skóciából Magyarországra költözött művész, Falkoner József Ferenc festette 1792-ben. 1946-ban a sváb lakosság felét, közel kétezer embert Németországba telepítettek. A kegytemplom harminc méter magas tornyát három harang lakja. A délidőben megszólaló nyolc mázsás harang Gombos Lajos őrbottyáni műhelyében készült 1990-ben. (a Magyar Rádió felvétele)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .