A SOLYMÁRI VÁR

Az Aranyhegyi-patak, a Jegenye-völgy, a Budai-hegység és a Pilis által közrefogott területen már a neolit kortól éltek emberek.

Ide építtette várát a XIV. század második felében a Lackfi család, amelyet később a Cilleiek és a Garay család után Mátyás király és fia Corvin János is birtokoltak. A török időkben azonban elnéptelenedett a terület és a vár falai is szép lassan a föld alá süllyedtek. Az egykori erősség nyomait aztán az 1930-as évek elején Valkó Arisztid kezdte újra kiásni, majd a 70-es években komoly régészeti feltárás kezdődött. A feltárási munkákon bő négy évtizedig vett részt illetve vezette azokat dr. Feld István, az ELTE középkori tanszékének régész professzora. A hazánkban kutató régészek közül számtalan szakember tanulta meg itt a romantikus szakma minden csínját-bínját. Ma is egyik legfontosabb feladatának tekinti a professzor, hogy fiatal hallgatóival közösen fedjék fel a tárgyakon keresztül üzenő múlt titkait. 2011-ben dr. Feld Istvánnal és tanítványaival a Helytörténeti Gyűjtemény kiállításán sétálva ismerkedtünk meg a Solymári vár történetével.
Szerkesztő-riporter: Horváth Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .